Afgelopen zondag 17 september waren de reuzen van Aarle-Rixtel in Goirle voor een geweldige reuzenoptocht met 48 reuzen uit Nederland, België en Frankrijk. Voor dag en dauw gingen Boel en Nölle al op weg naar Goirle met een flink aantal leden van het Reuzengilde.
We waren goed vertegenwoordigd met ruim 20 vrouwen, mannen en heel wat kinderen die meededen met de optocht. Hoewel onze reuzen zeker niet de kleinste zijn moeten ze toch regelmatig opkijken tegen veel grotere soortgenoten, zoals de geweldige Christoffel (Sjtuf), de Roermondse Stadsreus of Gulle Moei uit Gilze. Maar onze reuzen lieten zich daardoor niet intimideren. Swingend gingen ze door de straten van Goirle. Onze eigen reuzenkapel moest helaas verstek laten gaan voor een internationaal optreden in Best. Maar Boel en Nölle zijn per slot van rekening een veelgeroemd zangduo. Dus schalde hun vrolijk repertoire door de straten van Goirle. Puttend uit de uitbundige nummers van onze reuzen konden we eindeloos vooruit. Het Reuzengilde eromheen, uit volle borst meezingend.

Zeer vereerd waren we dat we onze eigen burgemeester Frank van der Meijden met zijn vrouw en drie collega-burgemeesters op een tribune langs de optocht ontmoetten. Hij had de plaatselijke burgervader al verwend met een grote fles heerlijk Aarles Reuzenbier. Daar werd al aardig genetwerkt vanwege de grote reuzenoptocht in Laarbeek over een paar jaar. De burgervader bereidt alvast de vergunningen voor. Aan hem zal het niet liggen. En wie weet hebben tegen die tijd ook de andere Laarbeekse dorpskernen dan hun eigen reuzen. 


De Aarlese gildelieden lieten zich niet onbetuigd en gingen dansend en zingend door de straten om menig toeschouwer uit te dagen tot een kleine spontane rondedans. En met af en toe een polonaise wisten zij de Goirlese straten flink op zijn kop te zetten. De gildebroeders en gildezusters en de kinderen waren dan ook uitgedroogd toen ze eindelijk op het dorpsplein de reuzen eventjes aan de kant mochten te parkeren. Laat daar nu ook een grote bar te zijn opgezet. Daar konden we onze rauwe kelen smeren met verfrissende biertjes en andere dranken. Daar weet een Aarles Reuzengilde wel raad mee. De consumptiebonnen waren snel uitgegeven. Ondertussen werden er contacten gelegd met andere reuzengildes.

Volgend jaar willen we zeker aan nog eens een of twee optochten gaan deelnemen. Maastricht staat op de planning en misschien ook naar België? Onze reuzen hebben het fantastisch gedaan. We zijn trots op ze. Wil je volgende keer mee of gewoon sponsor worden, meld je dan bij het Aarles Reuzengilde. 

Joep Gooiker

Link naar Foto’s